O κίτρινος θυσαυρός

Στο πλαίσιο της προληπτικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τον covid-19, έχουν προταθεί αρκετές πολυφαινολικές ουσίες φυτικής προέλευσης. Ο Κουρκουμάς (φυτοχημική ουσία), που ανήκει σε αυτές, έχει να επιδείξει μεγάλο εύρος θεραπευτικών ιδιοτήτων, όπως αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, νευροπροστατευτική και καρδιοτωνοτική ικανότητα.

Πρόκειται για μια κίτρινη χρωστική, που ανήκει στην οικογένεια του τζίτζερ και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ινδική (αγιουρβεδική) ιατρική, στην θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με μόλυνση και φλεγμονή.

Είναι αδιάλυτη στο νερό, ενώ διαλυμένη σε λάδι χρησιμοποιείται στην Ινδία, τοπικά σε πληγές και μώλωπες. Επίσης διαλυμένη στο γάλα, χρησιμοποιείται για πυρετό, πόνους, για μετά το τοκετό, ηπατίτιδα, ιγμορίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβητικές πληγές, ανορέξια, βήχα κ.α

Βασισμένη σε κλινικές μελέτες για την καρκινογέννεση, η καθημερινή χρήση 3,6 gr κουρκουμά από το στόμα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Λέγεται ότι σε αυτό οφείλεται η πολύ χαμηλή συχνότητα του συγκεκριμένου είδους καρκίνου στον ινδικό πλυθησμό.

Σε επιδημιολογική μελέτη βρέθηκε ότι στο Νεπάλ, οι άνθρωποι καταναλώνουν 1500mg κουρκουμά την ημέρα με το φαγητό τους, ενώ στην Ινδία 2000-2500mg την ημέρα.

Σχετικά με τον covid-19, η κουρκουμίνη φαίνεται να δρα με πολλούς μηχανισμούς, εναντι του ιού και της φλεγμονώδης αντιδρασης που αυτός προκαλεί.

Εξουδετερώνει τον τρόπο σύνδεσης του ιού.

Είναι γνωστό ότι ο ιός συνδέεται, χρησιμοποιώντας την ακίδα πρωτεϊνης, με τα υγειή κύτταρα, μέσω του υποδοχέα ACE 2 των κυττάρων. Φαίνεται, η κουρκουμίνη να έχει συγγένεια με την πρωτεϊνη ακίδας του ιού, με την οποία ενώνεται απευθείας.

Επίσης συνδέεται και με τον ACE 2 υποδοχέα του κυττάρου, με τον οποίο επίσης έχει συγγένεια, μη αφήνοντας τον ιό να συνδεθεί.

Έτσι προστατεύει με δύο τρόπους από την μόλυνση από τον ιό.

Ανοσορυθμιστική δράση.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη ελλατώνει την παραγωγή του ενζύμου ACE (όχι του ACE 2) που είναι απαραίτητο για την μετατροπή της αγγειοτενσίνης Ι σε αγγειοτενσίνη ΙΙ, η οποία είναι προφλεγμονώδης και ευθύνεται για τα φλεγμονώδη προβλήματα που προκείπτουν από την λοίμωξη.

Ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή του υποδοχέα πάνω στον οποίο δρα η αγγειοτενσίνη ΙΙ (ΑΤ1R) .

Πειράματα έδειξαν ότι προληπτική χρήση κουρκουμά σε ποντίκια, μείωσε την φλεγμονώδη αντίδραση και ελλάτωση την πιθανότητα σήψης.

Φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης, υποβάλλει σε προκαταρκτική θεραπεία με κουρκουμίνη, με αποτέλεσμα όταν υπάρξει λοίμωξη, οι πιθανότητες αυτή να ξεφύγει να ελλατώνονται σημαντικά.

Περισσότερες μελέτες έχουν δρομολογηθεί για την θεραπευτική δράση της κουρκουμίνης.

Ωστόσο πολλοί γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνουν και χρησιμοποιούν την κουρκουμίνη σαν επικουρικό φάρμακο στην θεραπεία του covid-19.

Πηγές:

Curcumin’s role in COVID-19 can be beneficial to control the cytokine storm.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...

Anti-inflammatory effect of cur cumin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...

Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent

Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent - ScienceDirect

What are phytochemical?

Chemical compounds produces by plants to fight with competitors, predators, and pathogens.

https://en.wikipedia.org/wiki/Phytoch...

Turmeric

https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric

Αποποίηση Ευθύνης

Αυτό το κείμενο δεν αποσκοπεί να παρέχει εκτίμηση, διάγνωση ή ιατρική συμβουλή. Επίσης δεν αποτελεί παροχή υπηρεσιών υγείας. Παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή επαγγελματία υγείας σε ότι αφορά διάγνωση ή θεραπεία. Καμία πληροφορία από αυτό το κείμενο δεν πρέπει να θεωρείτε υποκατάστατο συμβουλής από επαγγελματία υγείας.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων