Μελατονίνη-το κρυφό όπλο

Η Μελατονίνη έχει προταθεί και χρησιμοποιείται σε πρωτόκολλα πρόληψης και μείωσης της σοβαρότητας λοίμωξης covid, μαζί με άλλες ουσίες όπως Μαγνήσιο, Βιταμίνη D, θειαμίνη κ.α.

Η Μελατονίνη είναι μια ενδογενής ουσία, που παράγεται κατά το 5% στην επίφυση και λειτουργεί ως ρυθμιστής του ύπνου, μας βοηθάει να κοιμηθούμε.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Μελατονίνη παράγεται από όλα τα κύτταρα του οργανισμού που διαθέτουν μιτοχόνδρια, μέσω της οδού της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης και παραγωγής ATP.

Τα επίπεδα Μελατονίνης μειώνονται με την ηλικία, όπως επίσης κατά την διάρκεια λοιμώξεων.

Στην τελευταία περίπτωση, όπου έχουμε υπερφλεγμονώδη απόκριση (υπερπαραγωγή κυτοκινών που οδηγεί σε καταιγίδα κυτοκινών) παρατηρείται αλλαγή του μεταβολισμού των κυττάρων, από οξειδωτική φωσφορυλίωση σε αερόβια γλυκόλυση. Το ίδιο παρατηρείται και σε καρκινικά κύτταρα.

Η μεταβολή αυτή οδηγεί σε διακοπή παραγωγής Μελατονίνης στα μιτοχόνδρια.

Επιπλέον παρατηρείται αύξηση παραγωγής ενεργών ειδών οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες), που δημιουργούν σοβαρές βλάβες σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Πως βοηθά η Μελατονίνη?

Η Μελατονίνη αναστέλλει τα ένζυμα που αλλάζουν τον μεταβολισμό των μιτοχονδρίων και αποκαθιστα την οξειδωτική φωσφωρυλίωση.

Έτσι η χορήγηση εξωγενούς Μελατονίνης όχι μόνο δεν αναστέλλει την παραγωγή της ενδογενούς, αλλά την ενισχύει.

Είναι ανοσορυθμιστική. Ελαττώνει τα εγγενή βαριά οπλισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (αναχαιτώντας πιθανή καταιγίδα) ενώ αυξάνει τα λεμφοκύτταρα του επίκτητου (παραγωγή αντισωμάτων), που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των παθογόνων, χωρίς να προκαλείται καταστροφή.

Επίσης ελλατώνει την παραγωγή προφλεγμονοδών κυτοκινών.

Είναι καθαριστής των ελευθέρων ριζών, δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, τις μαζεύει και τις εξουδετερώνει. Από πολλούς συγκρίνεται με τη γλουταθειόνη.

Είναι ασφαλής, γιατί παράγεται από τον οργανισμό όλη την ώρα.

Είναι φτηνή και δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Πηγές:

COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...

Melatonin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti... ...

Difference between oxidative, aerobic and anaerobic glycolysis.

https://www.crossfit.com/essentials/u...

MATH+ treatment protocol

https://covid19criticalcare.com/treat...

Αποποίηση Ευθύνης

Αυτό το κείμενο δεν αποσκοπεί να παρέχει εκτίμηση, διάγνωση ή ιατρική συμβουλή. Επίσης δεν αποτελεί παροχή υπηρεσιών υγείας. Παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή επαγγελματία υγείας σε ότι αφορά διάγνωση ή θεραπεία. Καμία πληροφορία από αυτό το κείμενο δεν πρέπει να θεωρείτε υποκατάστατο συμβουλής από επαγγελματία υγείας.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων